Ресторани наввипередки хваляться святковим меню, ваші друзі витягнули сковорідки з найвищих полиць та міряються млинцями у соціальних мережах. Прийшла Масниця! В українській традиції його також називають «бабський тиждень». У цей час жінки могли приходити додому будь-коли та в будь-якому стані. Закушували ж не млинцями, а варениками, які мусили купатися в маслі (звідти і назва – Масниця).
Традиція смажити млинці (на Заході — налисники) прийшла від північно-східних сусідів й оселилася у нас на кухні на століття. Ми впевнені, що й ваша сковорідка цього тижня не припадатиме пилом. Ось кілька простих рецептів, які зароблять вам велику кількість лайків у соцмережах.
Млинці
Інгредієнти: 1 яйце, 200 г борошна, 700 мл молока, 1 ч.л цукру, 1/4 ч.л солі
Приготування: Яйце збити з сіллю та цукром. В яєчну масу маленькими порціями вмісити борошно та молоко до консистенції рідкої сметани. Розігріту сковорідку ледь змастити олією та вилити на неї нашу масу так, щоб товщина млинця була 2-3 міліметри. Смажити на маленькому вогні.
Вихід: до 18 млинців діаметром 20 см (маленька сковорідка).
Начинки
Грибний мус
Інгредієнти: 300 г шампіньйонів, 150 г вершкового масла, сіль (<1/2 чайної ложки), перець, сушені трави (базилік/чебрець/орегано), 3 маленькі зубчики часнику.
Приготування: Гриби порізати тонкими шматками (до сантиметра). На сковорідці розтопити масло та вкинути до нього гриби. Закрити кришкою й тушкувати 15-20 хвилин, періодично помішуючи. Посолити, поперчити, додати дрібно порізаний часник та трави. Тушкувати разом ще одну хвилину. Вимкнути. Коли трохи охолоне, збити у блендері до однорідного мусу (густина близька до сметани).
Подача: На дно неглибокої супниці викладаємо рівним шаром грибний мус (2-3 сантиметри). 2-3 млинці, які лежать один на одному, скручуємо в трубочку. Розрізаємо на три частини. Красиво викладаємо на мус у тарілці. Прикрашаємо зеленою цибулею.
На центр млинця викладаємо до 2 столових ложки мусу. Піднімаємо краї млинця до середини і зв’язуємо пером зеленої цибулі чи закріплюємо двома зубочистками.
Вихід: 4 порції.
Тунець з яйцем
Інгредієнти: 2 яйця, 100 г консервованого тунця, кріп, сіль, перець.
Приготування: Зварити яйця на круто. Охолодити. Почищені яйця потерти на дрібній терці або розім'яти виделкою в пюре. Додати тунець без юшки (її злити в окрему посудину). Перемішати тунець з яйцями. Потроху додавати юшку в отриману масу, довести до консистенції густого паштету. Додати дуже дрібно порізаний кріп. Сіль та перець на смак.
Подача: Викладаємо на центр млинця масу. Розмащуємо рівним шаром до 0.5 сантиметра. Краї не змащуємо (2-3 см). Два протилежних загортаємо до середини на начинку. Скручуємо млинець в трубочку з того боку, що не загорнений.
Вихід: 4 порції.
Нутова паста та м'ясо
Інгредієнти: 200 г не жирного м'яса, 2 зубчика часнику, 1 цибулина, соєвий соус, перець, олія; 1 склянка нуту, 2 зубчика часнику, 1/4 ч.л паприки, 1/4 ч.л меленого коріандру, 2 ст.л оливкової олії, сік половини лимону, сіль.
Приготування:
Нутова паста
Нут замочити у воді на 6 годин, мінімум. Потім варити його 2 години на малому вогні. Охолодити разом із рідиною, яка не википіла. Помістити в комбайн нут, спеції, лимонний сік, часник, оливкову олію та 100 мл рідини, яка залишилася після варіння. Збити до однорідної пастоподібної маси. Довести до консистенції сметани додаванням рідини.
М'ясо
М'ясо порізати на маленькі смужки (довжиною до 4 см). Цибулю порізати півкільцями. У сковорідці розігріти олію і потім вкинути м’ясо. Підсмажити на середньому вогні до скоринки. Зменшити вогонь. Додати дуже дрібно порізаний часник, цибулю та 2 ст.л соєвого соусу. Накрити кришкою та тушкувати до готовності (20-30 хв). В кінці додати перець та сіль, якщо недостатньо солоне.
Нутову пасту можна замінити магазинним хумусом.
Подача: На центр млинця (а краще стопку з 3-4 штук) накладаємо 1-2 ст.л нутової пасти чи гумусу, та розмащуємо на центральній третині. Щедро посипаємо м’ясною піджаркою. Прикрашаємо порізаною кінзою та кунжутом.
Вихід: 4 порції.
Томлені яблука в меді з корицею
Інгредієнти: 4 середніх яблука, 4 ст.л меду, кориця.
Приготування: Яблука почистити та порізати на маленькі шматки (зі стороною до 2 см). На сковорідці на малому вогні розтопити мед та вкинути до нього яблука (додати ще меду, якщо яблука до половини не покриті рідиною). Готувати, постійно помішуючи, до значного пом'якшення яблук. Близько 20 хвилин. Додати кориці до смаку. Перемішати.
Подача: Млинці складаємо навпіл, а потім ще раз — щоб утворився сектор (трикутник). Красиво розкладаємо на плоску тарілку. Поливаємо томленими яблуками та посипаємо цукровою пудрою.
Вихід: 4 порції.
Карамелізовані горіхи з чілі
Інгредієнти: склянка горіхів, 4 ст.л меду, свіжий перець чилі.
Приготування: Горіхи дрібно подрібнити (в блендері/руками/важким тупим предметом). На сковорідці розтопити мед. Вкинути горіхи. Смажити, постійно помішуючи, до густої консистенції (до 10хв на середньому вогні). Вкинути кілька малих шматочків чилі (без зернят). Тушкувати ще хвилину.
Подача: Розмастити по всій площі млинця горіхову масу. Скрутити млинець в трубочку. Подавати на плоскій тарілці з кулькою морозива. Прикрасити горіховою масою.
Вихід: 4 порції.
Сир з ваніллю і цедрою
Інгредієнти: 200 г кисломолочного сиру, 1 пакетик ванільного цукру, цедра лимону, молоко, цукор.
Приготування: Потерти цедру лимона на дрібній терці .Змішати з сиром та ванільним цукром. До консистенції паштету довести молоком. Додати цукру, якщо недостатньо солодко.
Подача: Викладаємо на центр млинця сирну масу. Розмащуємо рівним шаром до 0,5 сантиметра. Краї не змащуємо (3 см). Два протилежних краї загортаємо до середини на начинку. Скручуємо млинець в трубочку з того боку, що не загорнений. Поливаємо готові млинці сметаною чи улюбленим джемом.
Вихід: 4 порції.
Матеріал підготувала Христина Бурдим
Смотри: 5 YouTube-каналов с тренировками
